"Enter"a basıp içeriğe geçin

BTK Şikayet : Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu

btk-sikayetGSM şirketlerinin faturalandırma işlemleri ile hepimizin başı derttedir ve en olmadık zamanda internet hizmetimiz kesilir öyle değil mi? Bizlerde hemen arama motorlarına BTK şikayet, GSM şikayet, internet şikayet gibi terimler yazarak derdimizi ifade edecek bir arayış içine gireriz.

BTK şikayet denince kafamızda mutlaka soru işaretleri oluşuyordur. Hangi şikayetlerimizi BTK’ ya iletiyoruz? .Ama akla gelen ilk kurum Türk Telekom oluyordur. Çünkü en çok bağlantılı olduğumuz bu kurumdur.

Öncelikle BTK’ dan biraz bahsedelim. Açık ifade ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, ülkemiz için telekomünikasyon sektöründen sorumlu kurumdur. Bu sektördeki düzenleme ve denetleme işlemlerini bizzat kendisi yürütür.

BTK’ nın yürüttüğü iş ve işlemler nelerdir?

  • Elektronik haberleşme hizmetlerinin sunulması adına, ilgili firmalara sorumluluk atamasını, denetlenmesini yapar
  • Haberleşme ve iletişim sektöründeki firmalar arasındaki rekabetin düzenlenmesini sağlar, firmaların kampanyalarını onaylar
  • Yatırımcı firmalara karşı teşvik önerilerini oluşturur
  • Haberleşme ve iletişimde çağın getirdiği ihtiyaçlara göre gerekli ortamın oluşmasını sağlar
  • Telsiz sistemlerinde kapsamları belirler, kaçak yayınların önüne geçmek için işlemleri yürütür
  • Kablosuz yayın frekansları üzerinde söz sahibidir
  • Posta Hizmetleri Kanunu kapsamında düzenleme ve denetlemeye yetkilidir
  • IMEI kayıtları konusunda yetkilidir
  • Operatör sorgulama, hat sorgulama, numara taşıma işlemlerini yürütür.
  • Daha birçok iş ve işlemi yürütür ama bizim için en önemlisi haberleşme ve iletişim alanında tüketici haklarının korunması sağlar

Detaylı olarak görevlerini incelemek isterseniz Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Önemli bir ayrıntı olarak bilinmeyen numara sorgulama işlemi BTK tarafından yapılmamaktadır. Bilinmeyen numara sorgulama işlemini GSM şirketleri belirli bir tarife kapsamında ücret alarak yapıyorlar. Tabi aradığınız numara kayıtlarında yer alıyorsa size cevap verebiliyorlar. Ayrıca 11880 gibi reklamlardan aşina olduğumuz serviste bu işlemi belirli bir bedel karşılığında yapabiliyor.

BTK’ ya kimleri şikayet edebiliriz?

Bu konuda yelpaze çok geniş amacımız elbette canımız sıkıldığı için birilerini meşgul etmek değil. Sadece telekomünikasyon şirketlerinin bizlere sunduğu fakat bizim memnun kalmadığımız konuları dile getirmek.

Şikayet işlemini gerçekleştirmeden önce Tüketici Hakları Nelerdir? yazımı okumanızda fayda var.

Bakalım listede kimler var?

  • Türk Telekom nereye şikayet edilir diyorsanız, doğru adres BTK
  • Turkcell şikayet ve bildirimlerinizi
  • Vodafone şikayet ve bildirimlerinizi
  • Süperonline şikayet ve bildirimlerinizi
  • Millenicom şikayet ve bildirimlerinizi
  • Turksat şikayet ve bildirimlerinizi
  • Tivibu şikayet ve bildirimlerinizi
  • Kablo TV şikayet ve bildirimlerinizi
  • Digiturk şikayet ve bildirimlerinizi
  • Türknet şikayet ve bildirimlerinizi
  • D-Smart şikayet ve bildirimlerinizi

… gibi uzayan listede kısaca GSM hizmeti veren şirketler, İnternet servis sağlayıcı hizmeti veren şirketler, uydu ve kablo tv hizmeti veren şirketler hakkındaki şikayet ve bildirimlerinizi BTK’ ya iletebilirsiniz.

BTK’ ya şikayet işlemleri nasıl olur?

Firmalar ile yaşadığınız sorunları BTK’ ya bildirmeden önce, ilgili firmanın iletişim numaraları üzerinden bağlantı kurup derdinizi anlatmaya çalışmanızda fayda var. Eğer bu görüşmeden sonuç alamaz iseniz BTK şikayet yolunu deneyebilirsiniz.

BTK şikayet işlemleri online olarak internet ortamından kolayca yürütülmektedir. Tüketici işlemleri için BTK’ nın ayrı bir internet sayfası bulunmaktadır. Bu sayfada tüketici için bilinçlendirici haberler ve linkler mevcut. Ayrıca IMEI işlemleri, kayıtlı hat sorgulama, güvenli internet profili, borç ve alacak bilgileri, numara taşıma sorgulama ve zararlı içeriklerin ihbar edilebileceği menüler yer almaktadır.

tuketici-btk-sikayet

Resim: BTK Tüketici Sayfası

IMEI İşlemleri; bu menü üzerinden IMEI sorgulama, IMEI kaydetme, IMEI kayıt hakkı sorgulama, IMEI kaydı iptali, IMEI cep telefonu numarası eşleştirme gibi işlemleri yapabilirsiniz. Bu işlemler için sizi e-devlet sitesine yönlendirmektedir.

Bu kapsamda olmayan şikayetleriniz için Tüketici Hakları Şikayet yazıma göz atabilirsiniz.

BTK Tüketici Sayfasında Verilen Hizmetler

Adına Kayıtlı Hat Sorgulama; bu menüyü tıkladığınızda yine e-devlet sitesine yönlendiriliyorsunuz. Açılan sayfada ülkemiz içerisinde hizmet veren Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone GSM şirketlerine kayıtlı hatlarınız varsa numaranız ile birlikte görüntüleniyor.

İnternet Veri Kullanımı Hesaplama; bu menü sizi BTK’ nın veri kullanım hesaplayısı internet sayfasına yönlendiriyor. Bu sayfada internet erişim cihazınızın tipini tablet, akıllı telefon veya bilgisayar olarak seçip, video izleme süresi, sayfa görüntüleme sayısı, eposta gönderimi, müzik dinleme süresi gibi kriterlerden uygun olanı işaretleyince, size ortalama veri kullanım boyutunuzu çıkarıyor. Bu sayfada yapılan hesaplamalar tahmini değer olarak veriliyor.

Güvenli İnternet Profilini Öğren; bu menü sizi güvenli internet sayfasına yönlendiriyor. Bu sayfada güvenli internet ile ilgili bilinçlendirme haber ve videoları yer almaktadır. Ayrıca dilerseniz ücretsiz olarak interet ortamındaki zararlı içeriklerden sizi kurtaran bir çalışma sistemi mevcut.

Borç ve Alacak Bilgileri Sorgulama; bu menü de sizi e-devlet üzerine yönlendirecektir. Açılan e-devlet sayfasında GSM şirketlerine, internet servis sağlayıcılarına ve uydu platform firmalarına ait hesaplarınızın olup olmadığı, varsa borç veya alacak bilgilerininde görüntülendiği bir sayfadır.

Baz İstasyon Ölçüm Bilgileri; bu menüde yine e-devlete sizi yönlendirmektedir. Açılan sayfada adres bilginiz çevresindeki baz istasyon bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.

Kayıt Dışı / Klon IMEI Bilgileri; yine e-devlet üzerine yönlendirme yapılıyor. Açılan sayfa IMEI işlemleri ile aynı. Kayıp çalıntı ve sorgulama işlemleri bu sayfada yapılabiliyor.

Numara Taşıma Sorgulama; e-devlet sitesi üzerinden verilen bir hizmet daha. Açılan sayfada telefon numaranızı yazarak, taşıma işleminin hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz.

Zararlı İçerik İhbar

Zararlı İçerik İhbar; bu menü sizi çok önemli bir sayfa olan İhbar web sayfasına yönlendiriyor. Bu site üzerinde;

  • intihara yönlendirme
  • çocuk cinsel istismarı
  • uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma
  • sağlık için tehlikeli madde temini
  • müstehcenlik
  • fuhuş
  • kumar oynanması için yer ve imkan sağlama
  • Atatürk aleyhine işlenen suçlar

kapsamında olan konuların ihbarı yapılmaktadır. İhbar için üyelik bilgisi istenmiyor. Sadece ihbara yönelik bilgileri sisteme giriyorsunuz ve ihbar ediyorsunuz.

Tüketici Şikayeti Gönder; Bizim için en önemli kısım burası. Herhangi bir konuda tüketici şikayet ve  bildirimi gerçekleştirmek istediğinizde, site bizden üyelik istemektedir. Her ne kadar e-devlet üzerinden de gelseniz tüketici şikayet bölümünde sizden tekrar üyelik isteniyor.

btk-online-sikayet

Resim: Online Şikayet Bildirim Sistemi

BTK Şikayet Adımları

Üyelik işlemlerinizi tamamladıktan sonra Tüketici Şikayeti Gönder alanını tıklayarak, şikayet gönderme formuna erişebilirsiniz. Bu form üzerinde ilgili firmanın faaliyet alanı, firma bilgisi, konu ve şikayet detaylarınızı yazabileceğiniz alanlar bulunmaktadır.

btk-sikayet-dilekce-ornegi

Resim: BTK şikayet Formu

Şikayet gönderme formu, üye olan kişiden başkası adına doldurulduğu takdirde cevaplandırılmamaktadır. Bu nedenle yaşça bizden büyükler için bir şikayet oluşturacaksak, onların bilgileri ile sisteme üye olmamız gerekecek.

BTK şikayetinizi ilettikten sonra, yine aynı sayfa üzerinden şikayet sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Bu sayede şikayetinizin son durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

BTK işlemleri esnasında merak ettiğiniz konuları BTK iletişim sayfasında yer alan numaralar üzerinden arayarak sorabilirsiniz.

BTK’ ya gelen şikayetler değerlendirildiğinde;

  • GSM şirketlerine yönelik şikayetlerin büyük çoğunluğu faturalama kapsamında
  • İnternet servis sağlayıcılarına yönelik şikayetlerde çoğunluk payı bağlantı sorunları kapsamında
  • Uydu platformuna yönelik şikayetlerde yoğunluk abonelik sözleşmesi ve iptali kapsamında
  • Sabit telefonlar kapsamında en çok şikayet ise bağlantı sorunları kapsamında olmuştur.

Hayatımızı kolaylaştıran bu kadar hizmetin sunulduğu bir ortamda sorunlarla karşılaşmak gayet normal gibi gözüküyor ama yinede sorunsuz hizmetler diliyorum 🙂

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir