"Enter"a basıp içeriğe geçin

Dumansız hava sahasını destekliyoruz !!!

Uzun zamandır böyle bir yasa gerçekten çıkar mı ? çıksa bile uygulanır mı ? diye düşünürken eni sonu mutlu sona kavuştuk. Tabi bizler için mutlu son aslında birde bu durumu istemeyenler açısından düşünmek lazım. Şimdilerde babamda başta olmak üzere tiryakiler bu durumdan şikayet etmeye başlamışlardır. Zaten evde hanımlarının sigara yasağına uymaktaydılar şimdide ikinci bir yasak ile kapalı alanlarda sigara vb. tütün ürünlerini kullanamayacaklar. Havaları dumansız olacak ama ilk başlarda kafaları baya dumanlı olacaktır 🙂 . İşyerinde de sigara içmek konusunda sorun yaşayacakları çok bariz . Çünkü www.havanikoru.org.tr sitesinde sık sorulan sorulardan birkaçı da bu yönde ve cevabı kendileri için hiç de bekledikleri gibi değil.

İşyerlerinde çalışanlar sık sık sigara içmek için izin isteyecekler, bu durum iş gücü kaybına neden olmayacak mı?
Sigara içen çalışanlara, içmeyen çalışanlardan farklı olarak sigara izni gibi bir izin verilmesi uygun değildir.

Sigara içmek, işveren tarafından işgücü kaybı olarak görülecek, değerlendirilebilecek mi? Bu değerlendirme konusunda işveren haklı görülecek mi?
Çalışan, sigara içmek için sürekli işinden uzaklaştığı takdirde, işveren bu durumu işgücü kaybı olarak görebilecektir. Bu durumda sigara içen çalışanların zorunlu aralar olarak adlandırılmış olan çay molaları ve yemek saatini sigara içmek için kullanması uygun olabilecektir.

Aslında böyle bir yasakta çıkmışken sigarayı bırakmak tiryakiler için daha kolay olur. Ayrıca işyeri olarakta bu yönde çalışmalar yapıldığı takdirde devlet tarafından destek verileceğinden bahsedilmekte.

Yasada işyerleri veya büyük kurumların, çalışanlarına sigara bırakma desteği vermelerine yönelik uygulamalar da olacak mı?
4207 sayılı Kanunun amacı gereği, tütün ürünleri alışkanlığının bırakılmasını özendirici her türlü etkinlik, program Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülecek ve desteklenecektir.

Yasağı değerlendiren uyanıklar da hemen kendilerini belli etmeye başlamışlar bile. Sigara içmek bahanesiyle dışarı çıkarak ücret ödemeden bulundukları ortamı terkediyorlarmış. Bu durumu bile değerlendirmesini iyi biliyoruz 🙂 .

Her ne kadar şikayet edenler olsada bu yasaktan memnun olanların sayısı daha fazla. Memnun olmayanlarında zamanla bu duruma alışacaklarını düşünüyorum ve dumansız hava sahasını destekliyorum.

Dumansız hava sahası ile ilgili geniş bilgiye www.havanikoru.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

2 Yorum

  1. gizem
    gizem 11 Ekim 2009

    annemler biryere giderken beni almıyorlar sigara dumanı yüzünden ama şimdi heryere onlarla gidebiliyorum…%100 dumansız hava sahasını %100 destekliyorum…

  2. Özgür
    Özgür 17 Ekim 2009

    Sigaraya Hayır, Yaşasın Dumansız Hava Sahası..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir