"Enter"a basıp içeriğe geçin

SMS Şikayet : BTK Şikayet : Tüketici Hakları Şikayet

sms-sikayetGünlük yaşantımızda birçok ürün veya hizmet ile iç içeyiz. Tüketicisi olduğumuz ürün veya hizmetlerle de bolca sorunlar yaşıyoruz.

Bazen mağazadan satın aldığımız bir üründe, bazen telefonumuza gelen bir mesajda bazen de internetimiz çalışmadığında bu sorunlar karşımıza çıkar. Ama en önemlisi hangi durumda hangi kurum ya da firma ile irtibata geçmemiz gerektiğidir. Acaba gerçek sorumluları biliyor muyuz?

İstenmeyen bir mesaj aldım acaba SMS şikayet ve bildirimini nereye yapmalıyım? Bir firma etiketin üstünde yazılan tutardan satış yapmıyor kime başvurmalıyım?  Telefon faturam bana söylenen gibi gelmedi derdimi kime anlatayım?

İşte bu sorulara bir çözüm bulabilmek adına, tüketiciler olarak sorunlarımızın hangi kurum ya da firmayı ilgilendirdiğine değinmeye çalışacağım.

SMS Şikayet

Muhtemelen şikayetçi olacağımız SMS türü büyük çoğunlukla promosyon, reklam içeriği olan ve bizim iznimiz olmadan gönderilen SMS türüdür.  Bu türde yer alan SMS’ ler ticari bir kaygı taşıdığı için 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu kapsamına dahildir.

6563 sayılı kanun kapsamında yer alan SMS şikayet ve bildirimleri için Ticaret Bakanlığı’na başvuruda bulunmalısınız. Nasıl başvuruda bulunacağınıza dair Ticaret Bakanlığı Şikayet yazıma bakabilirsiniz.

İzin alınarak gönderilen reklam ve promosyon SMS içeriğinde, ilgili firma bilgisi, BXXX ile ifade edilen Numara Taşıma Yönlendirme kodu yoksa, bu tarz içeriği de SMS şikayet kapsamında değerlendirebilirsiniz. Yine SMS içerisinde bildirimi iptal etme yönünde bir bilgi yok ise ve bahsi geçen konunun varsa ilgi detayının anlatıldığı bir yönlendirme adresi yok ise bunu da SMS şikayet kapsamında değerlendirebilirsiniz.

Ayrıca SMS dışında gelen, ticari kaygı içeren sesli görüşmeler ve e-posta içeriklerini de bu kapsamda Ticaret Bakanlığı’nın Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi üzerinden şikayet edebilirsiniz.

BTK Şikayet

GSM şirketleri, internet servis sağlayıcıları, uydu ve kablo TV hizmeti kapsamında sorun yaşadığınız konuları BTK şikayet ve bildirimleri olarak değerlendirebilirsiniz. Servis sağlayıcılarının verdiği hizmet üzerinde yaşadığınız sorunları, kendileri ile görüşerek çözmeniz gerekecektir.

Örneğin eğer internet hizmetiniz çalışmıyor, faturayı ödemişsiniz, elektrik vb. sorunlarınız yok, bu durumda ilk önce internet sağlayıcı firma ile görüşüp kayıt açtırmanız gerekecektir. Ancak sorunun devam etmesi ve anlaşamamanız halinde bir üst yetkili olarak BTK’ ya başvuru yapabilirsiniz.

Bu sektörde hizmet veren firmalarla genellikle fatura konusunda uyuşmazlıklar olabilmektedir. Ayrıca taahhüt edilen işler kapsamındaki sorunları da BTK şikayet kapsamında değerlendirebilirsiniz.

Mesela GSM şirketleri faturanıza tarifenizde olmayan ek ücretler yansıtıyorsa ve firma ile ortak bir noktada anlaşamamışsanız artık BTK’ nın kapısını çalabilirsiniz.

Nasıl bir başvuru süreci izleyeceğinizi öğrenmek adına BTK Şikayet : Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu başlıklı yazıma bakabilirsiniz.

BTK şikayet işlemleri tüketiciler için oluşturulan BTK tüketici sayfasından yapılmaktadır. Ayrıca bu sayfa üzerinde yer alan veri kullanım hesaplayıcısı, hat sorgulama, güvenli internet, borç ve alacak bilgileri sorgulama, IMEI sorgulama, zararlı içerik ihbar gibi faydalı linklerde bulunmaktadır.

Tüketici Hakları Şikayet

En çok karşılaşabileceğimiz şikayet türü bu olsa gerek. Çünkü sürekli bir şeyler tüketiyoruz. Bu marketten aldığımız ürünler olabilir, kurumlardan aldığımız hizmetler olabilir veya internetten aldığımız bir ürün olabilir.

Tüketici hakları şikayet kapsamında 6502 sayılı Tüketici Haklarının Korunması Hakkındaki Kanun öne çıkıyor. Bu kanun içeriğinde ne tür haklarımız olduğuna Tüketici Hakları Nelerdir başlıklı yazımda değindim. Şikayet işleminden önce detaylı şekilde yasanın içeriğini okumakta fayda var. Çünkü sadece bilinçli tüketici olarak haklarımızı tam anlamı ile savunabiliriz.

Şikayet başvuru işlemlerini ise Tüketici Hakları Şikayet başlıklı yazımda anlattım. Bu kısımda tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemesi devreye giriyor. Tabi cezai yükümlülükler ve kimin tarafından karşılanacağı da yazı içeriğinde mevcut.

Her ne kadar yaşadığınız sorunları kategorilendirme işlemi yapmaya çalışsam da illaki muhatap bulamadığınız istisnalar olacaktır.

Örneğin; Bir muhtar adayından SMS aldınız diyelim. Ticari bir kaygı taşımıyor, yani 6563 sayılı kanun kapsamında değil, dolayısıyla Ticaret Bakanlığı’na şikayet edemiyorsunuz. 6502 sayılı kanun tüketici haklarının korunması kapsamında da değil, yani tüketici hakem heyetine de gidemiyorsunuz. 6563 sayılı kanun 9.madde 1.fıkra gereğince iletiyi gönderen GSM şirketi de sorumlu değil. BTK zaten uzak kalıyor. Peki hangi kuruma bildirim yapmamız gerekiyor? Bu konuda henüz netleşmeyen durumlar söz konusu ama bildiğiniz bir sorumlu varsa benimle paylaşabilirsiniz.

 

Tek Yorum

  1. Lokmanbagi
    Lokmanbagi 12 Mart 2019

    Sikayetim internet birturlubaglatmiyorlar ttkomyirmi birinci yuz yilda eski caglarin turkiyesini yasatiyorlar internet cekemiyoz altyapi yok diyorlar arabistan colunde internet var sehrin gobeginde internetyok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir