Tüketiciler olarak haklarımızı korumak adına öncelikle bilinçli tüketici olmamız gerekir. Sonrasında ise tüketici hakları kapsamında hakkımızın savunucusu olmamız gerekiyor.
Hangi konuda ne kadar hakkımız olduğunu merak ediyorsanız tüketici hakları nelerdir başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.
Dikkat etmemiz gereken önemli bir konu, başvuru yapmadan önce satın aldığımız mal veya hizmetle ilgili, satıcı veya sağlayıcı ile görüşmemiz gerekir. Temin edilen mal veya hizmetin ayıplı ya da kusurlu olduğunu hatta bunların dışında cayma hakkı süresi içinde ise cayma hakkınızı kullanmak istediğinizi dile getirmelisiniz. Bu görüşmelerde yasal haklarınızı bildiğinizi ve seçimlik haklarınız olduğunu dile getirmeniz gerekiyor. Eğer ki bu görüşmenizden bir sonuç alamaz iseniz tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunmanız gerekecektir.
Başvuru Şartları
Tüketici haklarının belirtildiği yasa “Tüketici haklarının korunması hakkında kanun” yani 6502 sayılı kanun (ilk hali 4077 sayılı kanun) içeriğinde tüketici hakları şikayet süreçlerinde başvurunun nasıl olacağına dair maddeler içermektedir.
Tüketici hakem heyetlerine başvuru ile ilgili olarak 6502 sayılı kanunda şöyle bir madde yer alıyor:
# Madde 68 Fıkra 1; Değeri iki bin Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine, üç bin Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine, büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise iki bin Türk Lirası ile üç bin Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunludur. Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamaz.
Başvuru Şekli
Şimdi tüketici hakları için hangi durumda nereye başvuru yapacağımızı biliyoruz. Peki tüketici hakem heyeti başvurusu nasıl olmalıdır? Başvuru yapmak için ilk önce yaşadığınız sorunu dile getiren bir dilekçe yazmanız ve sorun yaşadığınız mal veya hizmete ait fatura, satış fişi, garanti belgesi, sözleşme vb. ilgili kayıtları eklemelisiniz. Daha sonra bu belgeleri isterseniz posta yolu ile isterseniz bizzat kendiniz elden teslim edebilirsiniz.
Başvurunuzu elden teslim etmek istiyorsunuz ama tüketici hakem heyeti nerede? Tüketici hakem heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde ise Kaymakamlık binalarında yer almaktadır.
Başvuru yaparken dilekçenizde şu konulara değinmeniz gerekmektedir:
- Şikayette bulunacağınız mal veya hizmetin tarifinin detaylı yapılmasına
- Ne zaman aldığınıza ve ne zaman teslim edildiğine
- Almış olduğunuz mal veya hizmetin fiyatına
- Mal veya hizmet ile ilgili ne tür sorunlar yaşadığınıza
- Satın aldığınız firmanın talebinize nasıl cevap verdiğine
- Mal veya hizmet ile ilgili talebinizin ne olduğuna
Yukarıda bahsi geçen maddelerdeki konuları yazdığınızda tüketici hakem heyeti dilekçe örneği oluşturmuş olursunuz.
Tüketici hakları iletişim bilgilerine ulaşmak isterseniz, bulunduğunuz il için “ … ili tüketici hakem heyeti” diye internet üzerinde arama yaparsanız doğru bilgiye ulaşırsınız.
Başvuru işleminizi online olarak yapmak isterseniz e-devlet sitesi üzerinden işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede tüketici hakem heyeti dilekçe örneği aramaktan kurtulmuş olursunuz.
E-Devlet üzerinden Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Ekranı
Şikayet başvuru adımları
Tüketici hakem heyetine başvuru ücreti söz konusu değildir. Başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra, başvurunuz sıraya alınır. En geç 3 aylık bir süre diliminde başvurunuz ile ilgili işlemler başlatılır.
Eğer e-devlet üzerinden tüketici hakem heyetine başvuru yaptıysanız, tüketici hakem heyeti başvuru sorgulama işlemini de aynı ekran üzerinden yapabilirsiniz. Başvurunuzun son durumunu bu sayede öğrenebilirsiniz.
Tüketici Mahkemesi
Tüketici hakları konusunda birde üst mercii olan Tüketici Mahkemesi vardır. Tüketici Mahkemesi, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalarda görevlidir.
Tüketici hakem heyetine gelen başvurular incelenir ve sonunda bir karara bağlanır. Eğer ki tüketici hakem heyetinden çıkan karar tüketici olarak istediğiniz gibi değilse 15 gün içerisinde tüketici mahkemesine başvuru yapabilirsiniz. Tam tersi olarak satıcı içinde aynı süre geçerlidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus hakem heyetinizin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine başvuru yapmanız gerekmesidir.
Tüketici mahkemesi başvuru ücreti kapsamında 6502 sayılı kanun şöyle diyor:
# Madde 70 Fıkra 6; Tüketici hakem heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine, avukatlık asgari ücret tarifesine göre nisbi tarife üzerinden vekâlet ücretine hükmedilir.
Yani tüketici hakem heyeti üzerinden kazandığınız bir konuyu satıcı tüketici mahkemesine taşıyıp kazanır ise, bu durumda ortaya çıkacak ücreti sizin karşılamanız gerekecek ve bu hesaplama da askeri ücret üzerinden yapılacaktır.
Aslında tüketici hakem heyetinin de yaptığı işlemlerde tebligat ve bilirkişi ücretleri gibi giderleri vardır. Ancak tüketicinin haksız olması halinde bu ücret ilgili bakanlıkça karşılanırken, satıcının haksız olması halinde satıcıdan tahsis edilir.
Tüketici örgütleri tarafından tüketici mahkemesine gelen davalarda, tüketici örgütlerinin davayı kaybetmesi halinde ücretler bakanlıkça karşılanırken, satıcının kaybetmesi halinde ücret satıcıdan tahsis edilir.
Tüketici mahkemesi üzerinden kazandığınız davanın herkes tarafından duyulması için ilan edilmesini isteyebilirsiniz. Bu durumda ülke düzeyinde yayımlanan gazetelerin en az 3 tanesinde ilan yapılır. Ayrıca buradan doğacak ücret satıcıya yansıtılır.
Hangi konuda nasıl bir şikayet başvurusu yapacağınızı merak ediyorsanız SMS Şikayet : BTK Şikayet : Tüketici Hakları Şikayet yazıma bakabilirsiniz.
Dilerim başınıza hiç bu tür işler gelmez ama olurda benzer bir durum içine düşerseniz, tüketici olarak hakkınızı sonuna kadar savunun derim.
merhaba.. birsey sormak istiyorum doğru adres teyim onuda bilmiyorum ama umarım yardımcı olabilir siniz bana..
Trendyol.com dan alışveriş yaptım ancak uyduruk ürün gelince iade ettim iade edilen miktar 19tl eksik olunca edevletten tüketici hakem heyetine başvuru yaptım bugün iade ettiklerini belirttiler edevletten yaptığım başvuruyu iptal edebilir miyim acaba bilginiz varsa yardımcı olursanız çok sevinirim iyi çalışmalar diliyorum
Tüketici hakem heyeti başvuru ekranında uyarılar kısmında, “şikayetinize ekleme veya vazgeçme işlemlerinizde lütfen ilgili tüketici hakem heyetine bizzat giderek gerçekleştiriniz” şeklinde bilgilendirme var. Ama farklı bir şehirde olabilirsin. Bu yüzden en doğrusu ilgili tüketici hakem heyetini telefonla arayarak bilgi almak olacaktır.