"Enter"a basıp içeriğe geçin

Hangi Mesajlaşma Uygulamasını Seçmeliyim?

mesajlaşma-uygulamasıSon günlerde konumuz hangi mesajlaşma uygulamasının daha güvenli olduğu. WhatsApp uygulamasında ki verilerin kullanımına yönelik değişiklikten sonra neredeyse hepimiz güvenli bir uygulama seçmek adına arayış içine girdik.

Peki acaba bizim için doğru olan uygulama hangisi? Bu sorunun cevabını bulabilmek için diğer popüler uygulamalara bir göz atmamız gerekecek.

WhatsApp

Geçtiğimiz günlere kadar ülkemizde ilk sırada yer almasına rağmen verilerin kullanımı yönündeki aldıkları karar neticesinde büyük bir darbe almış durumda. Aslında WhatsApp uygulamasındaki güvenlik seviyesi gayet tatmin edici düzeyde bulunmakta. Gönderdiğimiz iletiler uçtan uca hem birebir gönderilerde hem de grup iletilerinde şifrelenmektedir. Meta verileri şifrelenmediği için sadece şirket tarafından kiminle ne zaman mesajlaşıldığına dair bilgiler erişilebilir durumdadır. Ancak kişisel anlamda konuşmalarımızın koca şirket için pek bir şey ifade edeceğini düşünmüyorum.

BİP

Bu uygulamanın adı geçince aklımıza direk Turkcell geliyor. Bundan dolayıdır ki son günlerde sürekli dönen reklamlarında sloganları “Operatör fark etmez”. BİP uygulamasının şifreleme politikası ve veri paylaşılmaması yönünde net bir beyanı yok aslında. Sadece yerli bir uygulama olması sayesinde puanları topluyor gibi gözüküyor.

Telegram

Yakın bir geçmişte popülerliğini artıran uygulama son gelişmelerden sonra ülkemizde ilk sıralara girecek gibi duruyor. Güvenlik açısından baktığımızda birebir iletilerde şifreleme işlemini yaparken grup yazışmalarında otomatik olarak bu işlemi gerçekleştirmiyor. Ayrıca bu uygulamada basit hatalar henüz giderilmemiş durumda. Mesela yeni katılan kullanıcıların bildirimlerini kapatmanıza rağmen bu iletileri hala alıyorsunuz.

Signal

Açıkça söylemek gerekirse adını bugüne kadar pek de çok duymamıştık. Ancak detaylı baktığımızda WhatsApp uygulamasında ki şifreleme protokolünün sahipleri bu uygulamanın kurucuları. Kendi uygulamalarında da bir adım öteye giderek meta verilerini de şifreleyerek en güvenilir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadırlar.

Detaylara geçmeden önce bir ömür nasıl yaşanır kitabını okumadıysanız bu yazım size fikir verebilir.

Şimdi bu kıyaslamayı yaptıktan sonra hangi mesajlaşma uygulamasını seçeceğimize karar vermemiz gerekiyor. Ama burada dikkat etmemiz gereken nokta ne istediğimiz olacaktır. Üst düzey güvenlik mi istiyoruz yoksa herkes tarafından tercih edilen ve sorunsuzca mesajlaşabileceğimiz bir uygulama mı kullanmamız gerekiyor?

Şöyle bir düşünelim, internet üzerinden alış veriş yaparken ödeme işlemi esnasında asıl kart bilgilerimizi girerek direk alış verişi tamamlıyoruz mu yoksa sanal kart kullanıp, alış verişe göre limit belirleyip ve kartlarımızı internet harcamalarına kapatıp sadece ödeme işlemi anında mı açıyoruz? Tercih yaparken güvenliğe ne kadar önem verdiğimizi düşünmemiz adına bu örneği vermek istedim. Bu örneğe benzer birçok senaryo gelebilir aklımıza ama önemli olan ne istediğimize karar verebilmek.

Aslında en güvenli yazılımı kullanmayı istediğimizi biliyorum ama bu durumda signal uygulamasını tercih etmemiz gerekecek ve çevremizdeki herkeste bu uygulama olmayacağından telegram gibi ikinci bir uygulamayı da telefonumuzda yüklü olması gerekecek gibi.

BİP uygulamasını tercih edersek yine aynı durumla karşı karşıya kalacağız gibi. Çünkü şu anda en çok tercih edilen uygulama telegram gibi duruyor.

Her şeye rağmen sanırım bir süre daha WhatsApp uygulamasından kopamayacak gibiyiz fakat geçişlerin yönü güvenlikten ziyade herkes tarafından daha çok bilinen uygulama olan telegram olacak gibi gözüküyor.

Bu arada WhatsApp ile ilgili veri paylaşımının nasıl olacağı yönünde detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir