"Enter"a basıp içeriğe geçin

Türk Lirası Daha Güvenli

Yeni yıl ile birlikte hayatımızdaki yeniliklerden birisi de Yeni Türk Lirası’ndaki Yeni ibaresinin kaldırılıp, eskiden olduğu gibi Türk Lirası isminin paralarımıza yeniden verilmesi olacak. Ayrıca 200 TL banknot ile de tanışacağız. Yeni paramız daha güvenli olacak. Güvenlik teknolojilerinin sonuna kadar kullanıldığı paralarımızdan 200 TL’deki güvenlik önlemleri ise şunlar:

1. Kabartma Baskı: Banknotun ön yüzünde farklı yerlerde bulunur ve dokunulduğunda hissedilir.

2. Gizli Görüntü: Banknota yatay konumda ve göz hizasında bakıldığında, Atatürk portresinin sağ alt köşesindeki yedigen şeklin içinde kupür değeri görülür.

3. Holografik Şerit Folyo: Banknot tasarımıyla uyumlu çeşitli motiflerden oluşur. Banknota farklı açılardan bakıldığında bu motifler renkli ve parlak yansımalar verir. Dikdörtgen şekil içindeki “TL” harfleri kupür değerine dönüşür.

4. Renk Değiştiren Şerit: Banknota farklı açılardan bakıldığında altın sarısına dönüşür. Üzerinde kupür değeri ve “TL” harfleri bulunur.

5. Emniyet Şeridi: Kağıda gömülü olarak yer alır. Üzerinde kupür değeri ile “TL” harfleri bulunur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de kesintisiz bir hat şeklinde görülür.

6. Filigran: Banknotların ön yüzünde bulunan Atatürk portresinin küçüğü ile kupür değerini gösteren sayıdan oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülür.

7. Bütünleşik Görüntü: Banknot ışığa tutulduğunda sol üst kenarda yer alan şekiller arka yüzdeki şekillerle birleşerek kupür değerini oluşturur.

8. Mikro Yazı: Banknotların ön yüzünde ay-yıldız motifinin içindeki kupür değeri ve “TL” harfleri ile holografik şerit folyo üzerindeki dikdörtgen şeklin alt ve üst kenarındaki “TCMB” ibaresi mikro yazılıdır.

9. UV Işık Altında Görülebilen Özellikler:
• Banknot kağıdında bulunan ve normalde görülmeyen kılcal lifler UV ışık altında mavi ve kırmızı renkte parlama verir.
• Atatürk portresi üzerinde kupür değeri ve “TL” harfleri belirerek kırmızı renkte parlama verir.
• Emniyet şeridinde 5 – 10 TL için mavi, 20 – 50 TL için kırmızı, 100 – 200 TL için sarı renkte parlama görülür.
• “Kırmızı” seri ve sıra numarasında “canlı ve parlak kırmızı”, “siyah” seri ve sıra numarasında “sarımsı yeşil” parlama görülür.
• Banknot kağıdı UV ışık altında parlama yapmaz.

10. Mini Yazı: Banknotların ön ve arka yüzünde mini yazılar bulunmaktadır.

11. Banknotlar Arasında Boyut Farkı: Farklı değerdeki 6 banknot, 6 farklı boyuttadır. Uzun kenarlarında 6 mm, kısa kenarlarında ise ikili grup olarak 4 mm fark bulunmaktadır.

12. Renklendirilmiş Banknot Kağıdı: Banknotlarda beyaz kağıt değil, kupürün hakim renginin çok açık tonu bir renkte kağıt kullanılmıştır.

13. Görme Engellilere Yönelik Özellik: Banknotların ön yüzünde, filigranın sol üst kenarında, her kupürde o kupürün değerini gösterecek şekilde farklı olmak koşuluyla, dokunulduğunda hissedilen kabartma baskı “nokta”lar bulunmaktadır. Bu noktalar görme engellilere yönelik Braille alfabesinden yararlanılarak oluşturulmuştur.

Kaynak : www.yakupgovler.com

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir